© 2014 PNE - Minden jog fenntartva!

Beszámolók

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2014 évi működése

2014 Februárjától az Egyesületnek új elnöksége van. Az előző elnökség leköszönt.

Az Új elnökség az egyesületet márciusban vette át, az adományboltot áprilisban kisebb-nagyobb hiánnyal..

2014-ban folyamatosan működni tudott az adománybolt, melyet önkéntesek segítségével tudtunk megoldani.

2014-ben nem sikerült a NOE-ba vissza lépni, de a folyamat elindult.

Tartottunk egy nagyon aranyos, kedves Húsvéti ünnepet a Rendezvényház kertjében és a Patika téri parkban, ahova nem csak az egyesület családjai jöhettek el és vehetek részt rajta.

Gyereknap

Egy jól sikerült húsvét után szerveztünk egy gyereknapot. Rossz idő ellenére sokan eljöttek, két zivatar közt volt 4 óra örömteli szórakozás. Nem csak az egyesületünk családjai vettek részt: sok más család is jelen volt. Fővédnökünk Pásztor József biztosította a helyszínt, fizette az ugráló várat és meglepte a jelenlevő családokat egy nagyon finom bolognaival. Innen senki nem távozott üres pocival... Fővédnökünk megtisztelt minket a jelenlétével, aminek nagyon örültünk.

Gyerekek szórakoztatására még volt lufi hajtogató bohóc. Égető Tímea csodálatos arcokat kreált a gyermekekre, ahol néha igen nagy sor állt, na de Timi ezt nagyon jól kezelte, s vidám jópofa gyerekek jöttek el tőle. Külön köszönöm a családjainknak, akik sütöttek süteményt, hogy az asztalok ne legyenek üresek. A felnőttek a sütis asztaloknál jól elbeszélgettek. Lufi fújó versennyel, különböző kvíz játékokkal szórakoztattunk kicsiket, nagyokat, amihez az eszközöket a Imre udvari barkácsbolt biztosította. Külön köszönet Ani „néninek” akitől rengeteg héliumos lufit kaptunk, ami a gyerekeknél nagyon nagy sikert aratott. Tombolával zártuk a napot, ami nagyon jól sikerült, izgultak a gyerekek, felnőttek, hogy ki is nyer. Köszönet a szép fotókért Kürti Jánosnak. Egyik fődíjunkat Pásztor Józsefnek köszönhetjük. Másik igen nagyon-nagyon várt fődijat az Imre udvari Gyümölcsudvarnak köszönjük.

Családi nap

Gyereknap után úgy éreztük, hogy jól sikerült, ezért úgy gondoltuk, hogy rendezünk egy családi napot is. Egy szép őszi napon rendeztük meg, amin szintén nem csak a mi egyesületünk tagjai voltak jelen. Igen nagy számban jelentek meg a családok, akik szeretek volna velünk egy vasárnap délutánt eltölteni. Ennek a helyszíne, mint az előzőknél is az Imre udvar volt.

Az ugráló vár nem maradhatott el, s ezt ismét Pásztor Józsefnek köszönhetjük, aki ezen a napon sem hagyta, hogy bárki éhen szomjan távozzon a sok-sok móka s versenyek után. Versenyek díjait a Plus Market biztosította. Itt is köszönöm a családjainknak akik nem jelentek meg üres kézzel, s finomabbnál finomabb házi sütiket hoztak. Állatsimogató póniló lovaglás is volt amit az Imre udvari gyümölcsudvar biztosított számunkra. Mai napon sem pihent Égető Timi mert szorgalmasan festette a gyermekeink arcát, sőt még csillám tetkókkal is ellátta a őket... Köszönet a csodás fotókért Kürti Jánosnak. Köszönjük mindenkinek aki támogatja az Egyesületünket bármilyen formában.

Ezt a rendezvényt is tombolával zártuk, aminek ugyan olyan nagy sikere volt mind korábban.

Tökfaragás

Októberben tökfaragást tartottunk a pestszentimrei Imre Udvarban. 7 család vett részt ezen az igazán kreatív programunkon! Pásztor József fővédnökünk ingyen rendelkezésre bocsájtotta az Udvar egyik helységét. Sablonok alapján próbálgattuk kifaragni a tököket. A gyerekek és a szülők is nagyon ügyesek voltak, rengetegek mókáztunk és kacagtunk! Sikerült 2 picinyke sérüléssel megúsznunk! A nagy munkában megéhezett és megszomjazott gyerekek süteménnyel és üdítővel tudták csillapítani ezen szükségleteiket. Otthon mindenki teraszán, erkélyén és udvarán ott világított 1-2 vicces, vagy félelmetes tökfej!

Mikulás

A gyermekek egyik legjelentősebb és leginkább várt napja a MIKULÁS nap! Mi is igyekeztünk ezt ennek méltóan megünnepelni.

Az ünnepségünket 12.05-én tartottuk a Pestszentimrei Rendezvényház egyik termében, de ezt megelőzően kértük a családokat, hogy küldjenek a gyerekeikről egy rövid jellemzést. Míg izgatottan várakoztunk a Mikulásra, a feszültség oldásaként a gyerekek kézművesedhettek.

Énekléssel fogadtuk a Télapót. Ő minden gyermeket név szerint szólított és a rövid szülői jellemzés alapján személyre szólóan beszélt a gyerekekhez. Nagyon megható és felemelő érzés volt, ahogy a gyerekek komolyan álltak a Mikulás előtt és áhítattal itták a szavait. Persze minden gyerek jó volt 2014-ben és kapott ajándékot, amely nagy örömöt okozott nekik.

Pár felnőttnek is meglepetést okozott a Mikulás, mert róluk is név szerint megemlékezett. Ők a 2014-es évben sokat segítettek az Egyesületben.

Visszajelzéseink erről a napról különösen pozitívak voltak: sok gyerek azt mondta, hogy ez volt eddigi legjobb Mikulás ünnepe!


Ebben az évben a tag létszámunk megháromszoroztuk és 31 tag családdal zártuk az évet.

2014-es évben 14 alkalommal osztottunk adományt a családjainknak és a rászoruló családoknak. Az év folyamán a kerületi Vöröskereszt, a Magyarországi Szamaritánus Társaság és egy pékáruval foglakozó cégtől kaptuk az Adományokat.

Nagyné Lauth Tünde

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2013 évi működése

2013-ban a folyamatosan működni tudott az adománybolt, melyet önkéntesek segítségével tudtunk megoldani. A nagycsaládos nyaralásra 2012-ben elnyert pályázaton kapott pénz 2013-as felhasználását a Polgármester Úr nem engedélyezte, így ezt a pénzt vissza kellett fizetni a XVIII. kerület Önkormányzatának. Mivel emiatt pályázni sem tudtunk, ezért a tavalyi évben igen korlátozottak voltak a lehetőségeink.

Októberben a NOE Fegyelmi és Etikai Bizottsága felfüggesztette az egyesület tagságát, a státusz helyreállítását attól tették függővé, hogy a tagság elhatárolódik-e az elnök kirekesztést és szegregációt elutasító írásától, amelyet egy pécsi internetes folyóirat közölt. A novemberi közgyűlésen megtartott szavazáson a NOE tagok többsége nem kívánt elhatárolódni.

Egyesületünk részt vett az Élelmiszerbank által a Kenyér Világnapjára szervezett adománygyűjtésben. Húsvét előtt tartottunk koszorúkészítő és tojásfestő kézműves foglalkozást. Sajnos helyhiány miatt csak kevés részvevővel tudtunk egyszerre foglalkozni. Ősszel megtartottuk az október végén szokásos tökfaragós foglalkozást, és novemberben két alkalommal volt adventi koszarú készítő és karácsonyi készülődő foglalkozás.

Gyerekek szintén két alkalommal tudtak részt venni karácsonyi ajándék- és ékszerkészítő foglalkozáson. Decemberben 14 gyerek részvételével télapó ünnepséget tartottunk, szerencsére használhattuk egy játszóház helyiségeit. A télapó szerepét egyik tagcsaládunk felnőtt gyermeke vállalta magára. Az ünnepség előtt a télapó történetéről hallgattunk mesét, a műsort pedig diavetítéssel zártuk.

Az év folyamán a kerületi Vöröskereszt, a Magyarországi Szamaritánus Társaság és a Katolikus Karitász segítségének köszönhetően 13 alkalommal tudtunk tagjainknak és más rászorulóknak adományt osztani.

Szerjánné Gara Éva - 2014. március 31.

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2012 évi programjai

2012-ban az évet az egyesületi klubhelyiség kiürítésével és átadásával kezdtük. Ezután az új klubhelyiségünk berendezésével, és az ott működtetendő adománybolt beindításával kezdtük.

Péntekenként folytattuk kézműves foglalkozásainkat, és a vasárnapi művészeti szakkörünk is tovább működött.

Kezdetben nagy nehézséget okozott a rendszeres nyitvatartás megszervezése önkéntesek részvételével. Ősztől azonban egyre jobban működött a bolt.

Ősztől helyhiány miatt nem tudtuk tovább folytatni művészeti foglalkozásunkat, és a kézműves szakkör megtartása is nehézségeket okozott. Erre a célra helységet kellett bérelnünk.

Adventi készülődést három alkalommal tartottunk, de télapó ünnepséget 2012-ben nem rendeztünk.

Karácsony előtt 54 családnak osztottunk Élelmiszerbankos adományt az Önkormányzattal kötött szerződés alapján. Év közben 11 alkalommal tudtunk különböző forrásokból, főleg a kerületi vöröskeresztes szervezettől származó adományt osztani tagjainknak, és a Mikulásgyár ajándékaiból is tudtunk osztani.

Sajnos a pályázaton nagycsaládos nyaralásra nyert pénzt nem tudtuk felhasználni, mert a kifizetés nyár végén történt, és iskola időben nem vállalkozott senki sem a nyaralásra, sem a kirándulás megszervezésére. 2013. év elején kértük Polgármester Úr engedélyét a pénz felhasználására 2013-ban, de sajnos ezt nem kaptuk meg, ezért azt vissza kellett fizetnünk.

2012-ben nagy nehézségeket okozott az új civil törvény rendelkezéseinek megismerése, a törvény előírásainak betartása, és a megváltozott pályázati rendszer tanulmányozása. Sajnos a könyvelőnk nem tudta követni a változásokat, ezért új könyvelőt kellett keresnünk.

Szerjánné Gara Éva - 2013. április 20.

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2011. évi működése

2011-ben, mint mindig egyesületi munkánkat a rendszeres foglalkozásaink folytatásával kezdtük: kézműveskör, rajz-és akvarell festőkör, torna. Tovább folytattuk a ruha csere akciónkat, amely az előző évről átnyúló nagyszabású kirakodással kezdődött.

Sajnos a közfoglalkoztatás rendszere megváltozott, így a Közmunka Egyesület által közvetített dolgozónk munkaviszonya is megszünt, és a továbbiakban a rendszeres nyitvatartást nem tudtuk biztosítani. Januárban nyílt meg a karácsonyi rajzpályázatra érkezett pályamunkák kiállítása, és ekkor került sor az értékelésre és a díjátadásra is.

Húsvét előtt tartottunk tojásfestő, koszorúkészítő foglakoztatást.

Tavasszal felvettük a kapcsolatot egy vidéki gazdálkodó családdal, akik az előzetes igényfelmérés alapján rendszeresen hoztak a terményeikből.

Adományba kaptunk szövőszékeket és varrógépeket, így be tudtunk indítani az ilyen jellegű foglalkozásokat is.

Nyáron megrendeztük a mostanra hagyománnyá vált parlagfű akciót, amely másként működött mint az eddigiek: a fő hangsúly nem a gyűjtésen, hanem inkább a tájékoztatáson, nevelésen volt. A napközi táborban az akció kezdetén tartottunk parlagfűről előadást, ezután a az akció időtartama alatt a gyerekeknek különböző parlagfűvel kapcsolatos feladatokat kellett megoldani, amiért tombolát kaptak, és azt a zárónapon sorsoltuk ki gyermekprogramok kiséretében.

Ezúton is köszönöm a tábor dolgozóinak kedvességét és segítségét.

Augusztusban klubhelyiségünkben tartottunk fotótanfolyamot, amelyen a fotózás alapjaival ismerkedhettek meg a gyerekek.

Októberben a nyári szünet után újra indultak a kézműves foglakozások és a festőkör is megkezdte munkáját. Megrendeztük a tökfaragásos Tök(jó) bulit, és tartottunk adventi készülődést is. Tavaly sajnos elmaradt hagyományos Télapó ünnepségünk, mert készülődnünk kellett a helyiség kiürítésére.

December első felében az EU Élelmiszersegély Program keretén belül egyesületünk több mint kétszáz rászoruló családnak tudott élelmiszer csomagot osztani. Mivel a határidő nagyon szoros volt, ez elég nagy megterhelést jelentett a szervezőknek.

Decemberben segítettünk a kerületi Vöröskereszt szervezetének a Mikulásgyárből érkezett játékok kipakolásában és rendszerezésében, néhány doboznyi játékot szétoszthattunk tagjaink között is.

Szeptemberben járt le az önkormányzattal kötött bérleti szerződésünk, melynek meghosszabbítását nyáron írt levelemben kértem Polgármester Úrtól. Szeptemberben azt a tájékoztatást kaptam, hogy mindazon civilszervezetek szerződését felülvizsgálják, akik együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzattal, a mi ügyünk tárgyalására is ekkor kerül sor. Szeptemberben a Képviselő Testület megkötötte az új együttműködési- és helyiséghaszonbérleti szerződéseket az érintett szervezetekkel, rólunk azonban arra való hívatkozással, hogy esetünket a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzatnak is tárgyalnia kell, nem döntöttek. A PVÖ csak november végén tudta tárgyalni egyesületünkkel kapcsolatos napirendi pontot. Sajnos erre az ülésre nem kaptam meghívót, így csak az Csomó Tamás Alpolgármester Úr által jegyzett előterjesztés szövegét ismerhettem meg, amely szerint a jelenlegi együttműködési megállapodás felmondásával egyidőben az új megállapodás megkötése történjen meg. Az imrei részönkormányzat azonban úgy döntött, hogy az együttműködési megállapodás felmondását javasolja, az új megkötését azonban nem.

Sajnos a kerület Képviselő Testülete az előterjesztéssel szemben a PVÖ javaslatát fogadta el, így Polgármester Úr felmondta az egyesület és az önkormányzat között 2003-ban kötött együttműködési megállapodást, melynek keretében eddig térítésmentesen használhattuk tevékenységünkhöz a helyiséget, csupán a közüzemi díjakat kellett fizetnünk. Így az év utolsó hónapjában fel kellett készülnünk a helyiség átadására: elkezdtük kiárúsítani bútorainkat, konyhai berendezéseinket. Szakköreink munkaeszközeinek és zongoránk raktározását is meg kellett oldanunk.

A decemberben tartott gyűlésünkön fontolóra vettük adománybolt nyitását.

Az év folyamán négyszer tartottunk gyűlést, és három alkalommal osztottunk adományt. Kétszer voltunk segíteni az Élelmiszerbank raktárában, és részt vettünk az Élelmiszer Világnapján szervezett adománygyűjtésen is.

Tagdíjakból 140 600 forint gyűlt össze, pályázaton működésünkre és programjainkra 250 000 forintot nyertünk. Az egyesületünknek felajánlott jövedelemadó 1 %-aiból 38 699 forintot kaptunk.

Bútoraink kiárusításából 64 200 forint, adományokból 32 000 forint bevétel keletkezett.

Az egyesület ugyanazokkal a gondokkal küzdött tavaly is, mint az utóbbi években, a szükségesnél kevesebben tudtak részt venni az egyesület munkájában. A családokban a gyermekek növekedésével az anyák munkát vállaltak, ezért kevés a szabad idejük maradt, a fiatal anyukák pedig inkább az interneten keresztül elégítik ki közösségi igényeiket. Sok tagcsaládunkban a gazdasági nehézségek kivédésére az anyukák gyet, gyes mellett vagy helyett munkát vállaltak, ami csökkentette a programjainkon résztvevők számát, és korlátozta az önkéntesség mértékét is. A kisgyermekeket nevelő fiatal családokban is egyre jellemzőbb, hogy a nők a szülés után rövid idővel visszatérnek dolgozni, sokan féltik állásukat. Mivel a gyed igénybevételének szabályai szigorodtak, és a gyes, gyet nominál értéke sem nőtt már hosszú évek óta ( bruttó 28 500 Ft, ez összevetve az EU tagállamaival még szánalmasnak sem mondható), reál értéke pedig folyamatosan és drasztikusan csökken, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy "csupán" a gyermekek nevelésével és a háztartással foglalkozzanak. Sajnos a nehézségek leginkább a fiatal családokat súlytják, akik most teremtik meg családi alapjaikat, míg kiadásaik folyamatosan bővülnek, bevételeik legfeljebb szinten maradnak, és nem mindenhol számíthatnak a család segítségére sem. Éppen ezért nagyon nagy szükség van a helyi szociális, karitatív munkát végző szervezetek jelenlétére, és ezek segítésére főleg a nagyvállalatok, üzlethálózatok részéről. Ez viszont évek óta egyre nehezebben valósul meg. Ha a cégek részt is vesznek valamilyen támogató programban, az leginkább országos szintű szervezetek felé történik, ami tapasztalataink szerint csak nagyon lassan és korlátozottan jut el a leginkább rászorulókhoz. Egyre többen fordulnak hozzánk olyanok, akiknek sürgős segítségre van szükségük. Ilyen esetekben nem ritkán a védőnők, tanárok vagy a szociális hálózat munkatársainak javaslatára keresnek meg minket.

Szerjánné Gara Éva - 2012. április 16.

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2010. évi működése

2009-ben egyesületi munkánkat a rendszeres foglalkozásaink folytatásával kezdtük: kézműveskör, rajz-és akvarell festőkör, torna. Tovább folytattuk a ruha csere akciónkat és június végéig működött a Civiliroda, amelyet októberben indítottunk újra. Tavasszal résztvettünk a KVVM által hírdetett izzócsere programban, amelynek keretében 770 ezer forint értékben vásároltunk és osztottunk szét energiatakarékos izzókat. Részt akartunk venni az energiatakarékos mosógép és hűtőszekrény programban is, ám sajnos nagyon hamar kimerült a program pénzügyi kerete, így erről lemaradtunk. Értesülésünk szerint főleg a nagy szervezetek tudtak érdemben részt venni benne. Júniusban-júliusban a Belsőmajor Lakópark Egyesülettel együttműködve rendeztük parlagfű akciónkat, amely július 10-én tombolasorsolással zárult. A zárónapi gyermekprogramokat és tombolasorsolást a Belsőmajor lakópark játszótere mellett tartottuk, ezzel próbáltuk a viszonylag elszeparált lakóközösséggel a kapcsolatot kiépíteni, ám az együttműködés sajnos csak mérsékelt sikerrel zárult. Klubhelyiségünk nyári nyitvatartása heti egy alkalomra szűkűlt, nyári programokat nem tartottunk. Augusztus végén – szeptember elején a nagyterem festésére és felújítására került sor. Szeptember-október folyamán indultak újra szakköreink, októbertől tudtuk megszervezni a rendszeres – heti öt napos – nyitvatartást a Közmunka Egyesület közvetítésével hozzánk került munkatárs segítségével. Október végén megrendeztük a hagyományos Tök(jó) bulit tökfaragással és sütéssel, és gyermek kézműves programokkal részt vettünk a Széky Társaság által rendezett Krizantém fesztiválon. Novemberben érkezett meg az Élelmiszerbank adománya, amelyet a lőrinci nagycsaládos egyesülettel közösen pályáztunk meg a tavasszal, de a szerződést a lőrinci csoport kötötte az Élelmiszerbankkal. Az adomány osztása főleg Pestszentimrén történt, ez elég nagy terhet rótt az egyesületre, két munkatársunk folyamatosan végezte az osztási munkát. Sajnos a lőrinci egyesület munkatársával nem tudtunk minden tekintetben együttműködni, bár felajánlottunk segítségünket ebben is, az elszámolásokat mégsem sikerült időben leadni, így az idén kizárták a kerületet ebből a lehetőségből. Decemberben a NOE-n keresztül tejet, a Vöröskereszt helyi szervezetétől pedig tésztát kaptunk. Decemberben szerveztünk karácsonyi vásárt, és tartottunk mézeskalács készítéses receptcserés foglalkozást. Karácsonyi rajzpályázatot hírdettünk – kiállítás megnyitására már az idén került sor. Sajnos karácsonyra a Mikulásgyár adományaiból nem részesültünk, ami sokaknak nagyon hiányzott.

Az év folyamán rendszeresen résztvettünk a Civil Kerekasztal Szociális Műhelyének és Kulturális Műhelyének munkájában. Alapítói voltunk a településen alakult Jövőműhelynek, amely az ősz óta egyesületi formában működik tovább. Továbbra is jó a kapcsolatunk más kerületi civilszervezetekkel, intézményekkel: a Közmunka Egyesülettel, a Vöröskereszt XVIII. kerületi szervezetével, az imrei Családsegítővel, Védőnői Szolgálattal. Számos esetben lehettünk egymás segítségére. November végén alakult újjá a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat, amelynek a munkájában megalakulása, 2003 óta részt vettünk, ám 2010-ben a képviselő testület nem jelölt ki minket a 9 résztvevő civil szervezet közé annak ellenére, hogy a településen egyike vagyunk a legnagyobb létszámú és ügyfélkörű, legrégebben és legaktívabban működő civilszervezetnek.

A tavalyi év folyamán 5 alkalommal tudtunk tagjaink és a rászorulók között adományt osztani, bevételünk elérte a 1896 ezer forintot, pályázaton összesen 1705 ezer forintot nyertünk, tagdíjbevételünk 180 ezer forint volt.

Az egyesület ugyanazokkal a gondokkal szembesült az idén is, mint az elmúlt évek során: sok tagcsaládunkban a gazdasági nehézségek kivédésére az anyukák is munkát vállaltak, ami csökkentette a programjainkon résztvevők számát, és korlátozta az önkéntesség mértékét is. A kisgyermekeket nevelő fiatal családokban is egyre jellemzőbb, hogy gyes mellett, vagy helyett a nők visszatérnek dolgozni, mivel a gyed igénybevételének szabályai szigorodtak, és a gyes nominál értéke sem nőtt már hosszú évek óta, reál értéke pedig folyamatosan és drasztikusan csökken. Sajnos pont ezek azok a családok, akik gazdasági alapjaikat most teremtik meg, míg kiadásaik folyamatosan bővülnek, bevételeik legfeljebb szinten maradnak, és nem mindenhol számíthatnak a család segítségére sem. Éppen ezért nagyon szükséges lenne a nagyvállalatok, üzlethálózatok részéről, hogy támogassák a helyi szociális, karitatív munkát végző szervezeteket, ez viszont évek óta egyre nehezebben valósul meg. Ha részt is vesznek valamilyen támogató programban, az leginkább országos szintű karitatív szervezetek felé történik, ami tapasztalatunk szerint csak nagyon lassan és korlátozottan jut el a leginkább rászorulókhoz. Évről-évre viszont egyre többen fordulnak hozzánk segítségért olyanok, akiknek azonnali segítség kell. Nem ritkán a Védőnői Szolgálat, vagy a Családsegítő irányításával jutnak el hozzánk. Ezért tavaly év végén létrehoztunk egy élelmiszer alapot, amihez az egyesület tagjai ki-ki lehetősége szerint hozzájárul, és a rászoruló családokat ebből tudjuk támogatni.

Szerjánné Gara Éva - 2011. február 28.

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2009 évi működése

2009-ben egyesületi munkánkat a rendszeres foglalkozásaink folytatásával kezdtük: kézműveskör, agyagszakkör, rajz-és akvarell festőkör. Tovább folytattuk a ruha csere akciónkat és június végéig működött a civiliroda. Júniusban-júliusban megrendeztük parlagfű akciónkat, amely július 18-án tombolasorsolással zárult. Sajnos a tervezett proramokat a vihar elmosta. Szeptemberben gyermek rajzpályázatot hirdettünk bekapcsolódva a Széky Endre Társaság által szervezett 120 éves Lajosmizsei vasútvonal ünnepségébe. A beérkezett pályamunkákat a Pestszentimrei Közösségi Házban állítottuk ki, a legjobb munkákat a kiállítás megnyitó ünnepségén jutalmaztuk.

2009-ben három alkalommal szerveztünk Gyermek- és babaruha börzét az egyesület klubhelyiségében, sajnos a helyi Közösségi Ház előcsarnokában nem engedték megtartani, minden alkalommal nagy volt az érdeklődés, csak a hely volt kicsi.

Az év folyamán rendszeresen résztvettünk a Civil Kerekasztal Szociális Műhelyének és Kulturális Műhelyének munkájában.

Jó a kapcsolatunk más kerületi civilszervezetekkel, intézményekkel: a Közmunka Egyesülettel, a Vöröskereszt XVIII. kerületi szervezetével, az imrei Családsegítővel, Védőnői Szolgálattal. Számos esetben lehettünk egymás segítségére.

Októberben indultak művészeti és kreatív programjaink, szombaton 10-12 óráig tartja foglalkozásait a Napraforgó Festőkör, pénteken 4 órától kreatív- és agyagműhely működött. Hétfőn és szerdán de. 10 órától, kedden és csütörtökön du. 5 órától pedig alakformáló tornán lehetett részt venni.

Októberben újra indult a Civil Iroda működése, ezt kezdetben önkéntes munkával, majd alkalmi munkavállalói foglalkoztatással oldottuk meg.

Október 30-án Tök(jó) bulit tartottunk, tökfaragással és töksütéssel egybekötve.

November végétől szombatonként adventi napokat tartottunk, adventi koszorúk, karácsonyfa díszek, ajándékok készítésével. Hagyományos Télapó ünnepségünket az idén december 5-én tartottuk, mézeskalácsot december 12-én sütöttünk.

Decemberben a Vöröskereszt kerületi szervezetének kérésére egy alkalommal részt vettünk a Télapó gyár munkájában.Hagyományos Télapó ünnepségünket az idén december 5-én tartottuk, mézeskalácsot december 12-én sütöttünk. December 21-én és 23-án karácsony előtti kikapcsolódós bulit tartottunk pizzázással és ping-pongozással.

A tavalyi év folyamán 15 alkalommal tudtunk tagjaink és a rászorulók között adományt osztani, bevételünk elérte a 1238 ezer forintot, pályázaton összesen 680 ezer forintot nyertünk, tagdíjbevételünk 150 ezer forint volt, és támogatásként 300 ezer forintot kaptunk.

Szerjánné Gara Éva - 2010.

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2008 évi működése

2008-ban egyesületi munkánkat a rendszeres foglalkozásaink folytatásával kezdtük: kézműveskör, agyagszakkör, rajz-és akvarell festőkör. Tovább folytattuk a ruha csere akciónkat és június elejéig működött a civiliroda is. Június 20-án nyitottuk kiállításunkat a Napraforgó Festőkör munkáiból. Júniusban-júliusban megrendeztük parlagfű akciónkat, amely gyermekműsorokkal egybekötött tombolasorsolással zárult. Nyáron családi nyaralást szerveztünk Pösténypusztán, és egyszer cirkuszba mentünk kedvezményes áron.

2008-ban három alkalommal szerveztünk Gyermek- és babaruha börzét a Közösségi Házban, minden alkalommal nagy volt az érdeklődés. Sajnos további alkalmakra a Művelődési Ház igazgatónője nem tud nekünk helyet biztosítani és a környékbeli iskolák sem tudnak segíteni.

Az év folyamán rendszeresen résztvettünk a Civil Kerekasztal Szociális Műhelyének és Kulturális Műhelyének munkájában.

Jó a kapcsolatunk más kerületi civilszervezetekkel, intézményekkel: a Közmunka Egyesülettel, a Vöröskereszt XVIII. kerületi szervezetével, az imrei Családsegítővel, Védőnői Szolgálattal. Számos esetben lehettünk egymás segítségére.

Októberben indultak művészeti és kreatív programjaink, szombaton 10-12 óráig tartja foglalkozásait a Napraforgó Festőkör, pénteken 4 órától kreatív- és agyagműhely működik felváltva.

Szeptember, október folyamán a klubhelyiségben intimtorna tanfolyam volt, kedden és csütörtökön 5 órától pedig alakformáló tornán lehet résztvenni.

Hagyományos Télapó ünnepségünket az idén december 13-án tartottuk, november 29-én adventi angyalkás nap, december 12-é ;n mézeskalácssütés, 10-én és 17-én pedig tűzzománc foglalkozás volt.

Decemberben az Ady Endre utcai Általános iskolában rendeztünk Táncházat, sajnos az iskola tanulói között nem volt megfelelőképpen meghirdetve a program, ezért a részvétel szinte kizárólag az egyesület tagcsaládaira korlátozódott.

Klubhelyiségünkben lehetőség van korrepetációra és gyermekfelügyeletre előzetes megbeszélés alapján.

Tagságunk 2008-ban három családdal csökkent, az év közben öten léptek ki, és két új tagunk van. Az év folyamán a tagcsaládjainkon kívűl kb. 15-re tehető azoknak a családoknak a száma, akiket természetbeni adományokkal támogattunk, de rendszeresen juttatunk ruhát és más adományt vidéki rászoruló családok részére is.

2008-ban az önkormányzat és más szervezetek által meghirdetett pályázatokon 702 ezer forint támogatást tudtunk szerezni, pénzbeli adományokból 865 ezer forint, tagdíjből 115 100 forint folyt be. Az APEH által átutalt 1% 404 652 forint volt. Pénzbeli adományt egy család részére juttattunk 650 ezer forint értékben. 2008-ban működés jellegű kiadásaink 874 752 forint voltak, programjainkra 826 523 forintot költöttünk.

Mindenkinek köszönjük, aki munkájával, szabadidejének feláldozásával, ötleteivel vagy más módon segítette az egyesület működését ezzel megkönnyítve és reményeink szerint szebbé téve néhány család életét.

Szerjánné Gara Éva - 2009. március 11.

Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület 2007 évi működése

2007-ben egyesületi munkánkat a rendszeres foglalkozásaink folytatásával kezdtük: kézműveskör, agyagszakkör, rajz-és akvarell festőkör. Tovább folytattuk a ruha csere akciónkat és az év folyamán tovább működött a civiliroda is. Május végéig segítségünkre volt a Közmunka Egyesület által kiközvetített munkaerő. Tavasszal részt vettünk a civil szervezetek összefogásával létrehozott sport- és egészségnapon. Az évben háromszor rendeztünk erdőtakarítási akciót, a harmadik alkalmat sajnos elmosta az eső. Május végén, az utolsó zongorafoglalkozáson bemutatót tartottak a nálunk tanuló zeneiskolai növendékek. Június elején nyitottuk kiállításunkat a művészeti és kreatív műhelyeink munkáiból. Júniusban-júliusban megrendeztük parlagfű akciónkat, amely gyermekműsorokkal egybekötött tombolasorsolással zárult.

Augusztustól a Közmunka Egyesület segítségével új munkatársunk lett. Ősszel a már megszokott programjaink mellé tűzzománc szakkör, babatánc, főzőcske szakkör és természetgyógyász klub indítását kezdtük. A baba-mama klub a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival együttműködve valósul meg igény esetén. Klubhelyiségünkben lehetőség van korrepetációra és gyermekfelügyeletre előzetes megbeszélés alapján. Sajnos elegendő jelentkező híjján nem tudtuk elindítani angol társalgási foglalkozásainkat.

2007-ben négy alkalommal szerveztünk Gyermek- és babaruha börzét a Közösségi Házban, minden alkalommal nagy volt az érdeklődés. Két alkalommal voltunk közös múzeum látogatáson, és kétszer mehettünk cirkuszba kedvezményes áron. December 15-én tartottuk télapó-karácsonyi ünnepségünket, Tóthné P. Katalin, Tóth Domonkos, Tóth Magdus és Tóth Kelemen Betlehemi műsorát élvezhettük. 53 gyermek részére készítettünk csomagot, sajnos néhányan betegség miatt hiányoztak.

Szerjánné Gara Éva - 2008.