PESTSZENTIMREI NAGYCSALÁDOS EGYESÜLET

RÓLUNK

Székhely: 1188 Budapest, Solymász u. 3

Adószám: 18244391-1-43

Bankszámlaszám: 64400044-30080996-51100011

Elnök: Nagyné Lauth Tünde

A Pestszentimrei Nagycsaládos Egyesület Budapest XVIII. kerületének pestszentimrei városrészén működik.

Az egyesület a NOE helyi csoportjából alakult, amely 1996 óta működött. Egyesületünket a Fővárosi Bíróság 2001. május 8-án jegyezte be közhasznú szervezetként. Tagságunk kezdettől fogva hihetetlen lelkesedéssel, kitartással szervezi programjainkat, szomszédokat, nagyszülőket is bevonva. Tartottunk kézműves játszóházat a helyi Közösségi Házban, Tartottunk Betlehemes játékokat, rendeztünk parlagfű gyűjtést vállalkozók segítségével. Nagyon sikeresek voltak a múzeumlátogatások, amelyeket kedvezménnyel tudunk igénybe venni. Programjaink egy része mindenkinek elérhető, más része csak az egyesületi tagság számára szól, ez utóbbiak a gyűléseink, az ünnepségeink, kirándulásaink.

Nyílt programjaink közé tartozott az évente egyszer megrendezett parlagfű gyűjtés és az azt lezáró gyermekprogramokkal egybekötött tombolasorsolás. Szervezői voltunk a negyedévente megrendezett börzének, amelyen gyerekruhákat, játékokat és babaápolási kellékeket lehetett adni-venni.

2002-ben egyesületünk számára helyiséget béreltünk, ahol helyet kaptak kézműves foglalkozásaink, és ruha vásárunk is. 2003-ban a XVIII. kerületi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján jutottunk ingyenesen helyiséghez, csupán a közüzemi számláinkat kellett fizetnünk. Így tevékenységeinket bővíteni tudtuk. Állandó programmá vált a ruha csere-bere, ahol megunt, használt ruhát, játékot lehetett cserélni megunt, használt ruhára, játékra. Állandó programunk volt az agyagszakkör, a kézműves kör, a rajz- és akvarell festőkör. Az itt született alkotásokból minden júniusban kiállítást rendeztünk. Pályázatokon nyert összegeknek hála kreatív műhelyünket ki tudtuk bővíteni a tűzzománc foglalkozásokkal, kosárfonással, és a pénteki kézműves kört megelőző főzőcske programmal. Klubhelyiségünkben működött természetgyógyász klub, amelyen az alternatív gyógyítási technikákkal ismerkedtek a résztvevők. A kisebbek számára művészi táncfoglalkozások voltak, a dúdolgatós, meseolvasós foglalkozás után pedig kismama-klub működött a klubhelyiségében. Szerveztünk beszédcentrikus angol nyelvoktatást gyerekeknek és felnőtteknek, párokban, és kis csoportokban. Foglalkozásaink nagy része ingyenes volt, hogy azok is részt vehessenek ilyen programokon, akik nem tudták máshol igénybe venni. Klubhelyiségünkben lehetőség volt ping-pongozásra, társasjátékra, cso-csozásra is. Itt tartottuk Mikulás napi és karácsonyi ünnepségeinket, tökfaragást, adventi készülődést, mézeskalács sütést, húsvéti koszorúfonást, tojásfestést.

2004. és 2007. között a kerületi zeneiskola klubhelyiségünkben tartott zongora oktatást, és az itt tanuló gyerekek félév és év végén koncerten mutatták meg tudásukat a szülőknek és az egyesület tagcsaládainak.

Többször hírdettünk rajzpályázatot, és tartottunk kiállítást a beérkezett munkákból. Pályázat útján, majd a Közmunka Egyesület segítségével nyílt lehetőség állandó munkatárs foglalkoztatására. Így tovább tudtuk bővíteni működésünk körét.

2006 őszén kezdte működését a civil iroda, amely a helyi civil szervezeteknek kívánt segédkezni adminisztrációs, propaganda-reklám, pályázati, rendezvényszervezői, stb. tevékenységükben. Civil irodánk a lakosság számára is elérhető volt: információt nyújtott hivatalos és egyéb ügyeik intézésében. Főként szociális és nyugdíj ügyekben fordultak segítségért hozzánk.

Egyesületünk bábáskodott a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat születésénél. 2003-tól a helyi civil szervezetek döntése alapján, 2006-tól 2010-ig pedig az Önkormányzat jelölése alapján részt vehettünk a PVÖ munkájában, amelynek javaslattételi és véleményezési jogköre volt Pestszentimrét érintő legtöbb kérdésben.

Egyesületünk megalakulásától részt vett a Civil Kerekasztal ülésein, ahol a civil adatbázisba bejelentkezett kerületi civil szervezetek kaptak helyet. Sajnos az utóbbi években meglehetősen beszűkűlt a tevékenysége. Megalakulása óta részt veszünk a Kerekasztal több szakmai műhelyében: a Szociális, a Kultúrális és a Településfejlesztési Műhely munkájában is.

Rész vettünk Szociális Kerekasztal ülésein, és a szociális szféra által rendezett szakmai programokon, konferenciákon is.

Jó kapcsolat alakult ki a helyi családsegítő, gyermekjóléti szolgálat munkatársaival és a védőnőkkel is. Gyakran fordulnak hozzánk egy-egy ügyfelük érdekében, ha azonnali, gyors segítségre van szükség.

2011-ben az Önkormányzat felmondta együttműködési megállapodásunkat, és a klubhelyiségünket is el kellett hagynunk. Sajnos programjaink egy részét nem tudjuk folytatni, a szövő- és varrókör eszközeit raktározni kényszerülünk.

2012. márciusában nyitottuk meg Adományboltunkat, ahol folytatni tudjuk ruha programunkat: kedvezményes áron lehet vásárolni ruhát, könyvet, játékot, konyhai eszközöket is. Itt működött tovább a kézműves szakkör, és a Napraforgó Festőkör is itt folytatta tevékenységét. Sajnos helyhiány miatt legtöbb programunkat csak korlátozott mértékben tudtuk folytatni, rendezvényeinkhez helyiséget kellett bérelni, ami nagyon megnehezítette az egyesület működését.

2007-ig rendszeresen kaptunk adományt egy nagykereskedelmi vállalattól, amelyet megállapodásunk alapján más, a dél-pesti régióhoz tartozó nagycsaládos szervezetekhez is eljuttattunk: az ócsai, dabasi, soroksári, alsónémedi-i, gyáli és lőrinci nagycsaládosokhoz. Sajnos ez a kapcsolat mostanra szinte teljesen megszűnt, adományokat csak nagyon ritkán kapunk.

Adományosztó munkánkban kapcsolatban állunk olyan családokkal is, akik nem tagjai az egyesületnek, de nehéz és egyre rosszabbodó helyzetben vannak, róluk más civilszervezetek útján, vagy a családsegítő, gyermekjóléti szolgálat közvetítésével szereztünk tudomást.

2014. február 20-tól új vezetése van az egyesületnek.

ADOMÁNYBOLT

Nyitva tartás:

Átmenetileg zárva!